Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Οστεοπαθητική και Παιδί





Μανούλες και υποψήφιες Μανούλες

Η Οστεοπαθητική μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στην ανακούφιση της δυσφορίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην προετοιμασία της μέλλουσας μητέρας για τη γέννα. Τυπικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι  πόνος χαμηλά στην πλάτη, πυελικό άλγος, δυσπεψία,  καούρες  και οίδημα στις αρθρώσεις. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των σταδιακων αλλαγων στη στάση του σώματος, που συμβαίνουν με την πρόοδο της εγκυμοσύνης .  Μετά τη γέννηση, η οστεοπαθητική μπορεί να βοηθήσει το σώμα να επανέλθει στο φυσιολογικό και να επιλύσει τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη φροντίδα του νεογεννητου.

Βρέφη
Ο Οστεοπαθητικός έλεγχος μετά τη γέννηση μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα και βοηθά να διευκολυνθεί η δραματική μετάβαση από τη ζωή μέσα στη μήτρα στη ζωή έξω απο αυτή. Ο αρχικός έλεγχος επικεντρώνεται σε λειτουργίες όπως η αναπνοή και η πέψη. Οι εντάσεις του τοκετού αλλά και της κύησης μπορεί να οδηγήσουν σε δύστροπη συμπεριφορά, δυσκολία στην τροφή, τις κενώσεις του εντέρου και τον ύπνο. Η Ανακούφιση οποιασδήποτε εντασης με ήπια οστεοπαθητική θεραπεία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη και χαλαρωτική. Η φροντίδα όλης της οικογένειας είναι υψίστης σημασίας για έναν οστεοπαθητικό.

Μικρά παιδάκια
Αυτή είναι μια περίοδος που τα παιδιά μαθαίνουν να μπουσουλάνε, να περπαταν, να τρέχουν ,εξερευνούν το περιβάλλον τους και αλληλεπιδρούν κοινωνικά. Είναι επιθυμητό να ελεγχονται κατά τα αναπτυξιακά αυτά ορόσημα , έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά προβληματάκια και να προληφθούν προβλήματα ανάπτυξης στο μέλλον.

Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας
Παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί να έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση, δυσκολία στη γραφή ή τη μάθηση, ή ακομα και στην απόκτηση και τελειοποίηση των κινητικών δεξιοτήτων. Η οστεοπαθητική έχει ως στόχο να υποστηρίξει το παιδί μέσα σε αυτή τη φαση της ανάπτυξής του

Εφηβία
Σε αυτή την περίοδο τα παιδιά ψηλώνουν και αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, οπότε και οι συχνοί οστεοπαθητικοί έλεγχοι μπορεί να είναι απαραίτητοι. Καταστάσεις που προκύπτουν σε αυτή την ηλικία , αφορούν ασυμμετρία στη σπονδυλικής στήλη, κακή στάση, κόπωση στο κάθισμα, οστικό πόνο λογω αναπτυξης, άγχος, πονοκέφαλο κ.α.
Η οστεοπαθητική είναι χρήσιμη για τα παιδιά όλων των ηλικιών, καθώς ο στόχος είναι να επιτευχθεί κάθε πτυχή της ανάπτυξης τους όσο το δυνατό καλύτερα, διορθώνοντας τα πιθανά προβλήματα εν τη γενέσει τους. Το κλειδί είναι η πρόληψη
Ελευθέριος Μουράτης
Οστεοπαθητικός Φυσιοπαθολόγος
www.facebook.com/pages/Κέντρο-Οστεοπαθητικής-Φυσιοπαθολογίας-Ελευθέριος-Μουράτης/408655552499595

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου