Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Οδηγηση - Οδηγίες για επιλογή σωστής θέσης, για να μειώσουμε τα μυοσκελετικά προβλήματα που σχετίζονται με την οδήγηση



ΟΔΗΓΗΣΗ

Η οδήγηση μπορεί να προκαλέσει:
Αυχεναλγίες, κεφαλαλγίες, οφθαλμαλγίες, πόνο στους (ώμους, αγκώνες, καρπούς, σπονδυλική στήλη, ισχίο, γοφούς, γόνατα, πόδια).

Πριν επιλέξουμε αυτοκίνητο 4 σημαντικά τεστ.

Το τέστ της προσευχής:
          Ενώνουμε τα 2 χέρια και τα τεντώνουμε ίσια μπροστά. Αν το τιμόνι είναι κεντραρισμένο τα χέρια μας πρέπει να έρθουν στη μέση του τιμονιού. Αν το τιμόνι δεν είναι στο κέντρο ο οδηγός τείνει να περιστρέφει το κορμί του για να ισορροπήσει τη θέση του τιμονιού με μακροπρόθεσμα προβλήματα στη μέση.

Το τεστ της γροθιάς:
Κάντε γροθιά με το δεξί χέρι και τοποθετείστε την πάνω από το κεφάλι. Θα πρέπει να χωράει άνετα ανάμεσα στο κεφάλι και την οροφή του αυτοκινήτου. Αν μόλις χωράει τότε ο χώρος είναι ανεπαρκής. Ο κίνδυνος μικρού χώρου κεφαλής είναι ο οδηγός να βουλιάζει στο κάθισμα για να ισορροπήσει τη διαφορά κάτι που ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους γοφούς. 

Το τέστ κάτοψης:
Με τα δύο χέρια στο τιμόνι κοιτάξτε τα πόδια σας. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε το ίδιο και τα δύο πόδια. Συχνά το ένα πόδι φαίνεται περισσότερο από το άλλο γιατί υπάρχει περιστροφή του ώμου σε σχέση με τη λεκάνη.

Το τέστ του Δεξιού ποδιού.
Αφού οδηγήσουμε για λίγη ώρα κοιτάμε κάτω το δεξί μας πόδι. Είναι πιο ψηλά από το Αριστερό ή έχει πέσει προς την άκρη της θέσης;. Το πόδι μας είναι περίπου σε ευθεία με το μηρό ή έχει έρθει προς το κέντρο του αυτοκινήτου.

10 σημαντικά σημεία κατά την οδήγηση:
1.     Η θέση πρέπει να βρίσκεται στις 95 με 100 μοίρες.
2.     Το προσκέφαλο πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε το κέντρο του να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Αν είναι πολύ χαμηλά μπορεί να αποβεί μοιραίο σε ένα ατύχημα
3.     Όταν μπαίνετε στο αμάξι, πρώτα καθίστε και μετά βάλτε τα πόδια μέσα. Όταν βγαίνετε, τραβήξτε τη θέση πίσω, βγάλτε τα πόδια και μετά το υπόλοιπο σώμα.
4.     Όταν οδηγείτε μην έχετε το Αρ πόδι πάνω από τον συμπλέκτη. Ξεκουράστε το στην ειδική θέση.
5.     Σε κάθε φανάρι, για να χαλαρώσετε, εισπνεύσετε υψώνοντας τους ώμους στα αυτιά, εκπνεύσατε χαλαρώνοντας τους ώμους.
6.     Αποφεύγετε να πιάνετε αντικείμενα από το πίσω κάθισμα. Μην τεμπελιάζετε. Βγείτε έξω και πάρτε το.
7.     Προσέχετε όταν γεμίζετε και αδειάζετε το αμάξι
8.     Αποφύγετε να κουβαλάτε βαριά αντικείμενα. Ζητείστε βοήθεια για να αλλάξετε ελαστικό
9.     Καθίστε με τα χέρια ελαφρώς λυγισμένα στους αγκώνες μη σκύβετε και μη φεύγετε μπροστά στη θέση
10.                        Φοράτε πάντα ζώνη η οποία να εφαρμόζει σωστά. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά φορούν ζώνη και έχουν τα απαραίτητα μαξιλάρια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου