Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Παιδιατρική Οστεοπαθητική

Παιδιατρική οστεοπαθητική.
Η Οστεοπαθητική είναι μια μη επεμβατική μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας που βασίζεται στη σχέση μεταξύ της δομής και της λειτουργίας των ιστών του σώματος. Όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών, και του κρανίου πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να είναι σε θέση να κινηθούν κανονικά, και να λειτουργούν ορθά

Οι Οστεοπαθητικοί θεωρούν ότι ακόμα και η πιο μικρή συμπίεση των φυσικών κινήσεων του κρανίου ή της σπονδυλικής στήλης σε βρέφη και παιδιά μπορούν να οδηγήσουν σε τυπικά για την ηλικία συμπτώματα όπως , κολικούς , χαμηλή όρεξη , αναγωγές (γουλιές), κακή διάθεση, υπερένταση, κ.α.  Η συμπίεση της κεφαλής, της πλάτης και του διαφράγματος/στήθους, στην ενδομήτρια ζωή ή κατά τον τοκετό μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση πονοκεφάλων, πλαγιοκεφαλίας, αερίων και πεπτικών προβλημάτων.

Τραυματισμοί, φλεγμονές και λοιμώξεις, καθώς και μειωμένη κινητικότητα συμβάλλουν στην κακή οξυγόνωση και κακή παροχέτευση σε  ιστούς και όργανα σε όλο το σώμα. Αν η λειτουργία είναι μειωμένη σε αρθρώσεις,  μυς,  οστά,  νεύρα ή όργανα, ο φυσικό μηχανισμός αυτοθεραπείας  του σώματος μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά. 

Στόχος της Οστεοπαθητικής  είναι να επηρεάσει θετικά το μυοσκελετικό, νευρικό, κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα, εστιάζοντας στη βελτίωση της λειτουργίας, απελευθερώνοντας τις εντάσεις και ενθαρρύνοντας την κινητικότητα τόσο στο κρανίο όσο και στο υπόλοιπο σώμα.

Στα νεογέννητα μωρά, η οστεοπαθητική επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τον οργανισμό να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα και να ξεπεραστούν οι συχνά τραυματικές συνέπειες της γέννας (τοκετού ή καισαρικής).

Σε παιδιά μικρής ηλικία μέχρι και εφήβους η οστεοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στις εντάσεις που δημιουργούν  η κακή στάση, οι αθλητικοί τραυματισμοί, ή τα διάφορα στάδια "εκρήξεων" ανάπτυξης



Για τις έγκυες γυναίκες και μετά τον τοκετό  μητέρες, η θεραπεία προσφέρει ένα μέσο που βοηθά τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Από την πρώτη επίσκεψη, ο οστεοπαθητικός παίρνει ένα πλήρες ιστορικό. Μας ενδιαφέρουν λεπτομέρειες της εγκυμοσύνης, της γέννας ,της προόδου και της ανάπτυξης μέχρι σήμερα του παιδιού. Αυτό βοηθά στον εντοπισμό πιθανών αιτιών του "προβλήματος". Η Οστεοπαθητική εξέταση ενός μωρού, ή παιδιού συνήθως αποτελείται από την παρατήρηση της κίνησης και της στάσης του σώματος, και έλεγχο της ισορροπίας και της "υγείας" του σώματος.

Η θεραπεία γίνεται εφαρμόζοντας ειδικές τεχνικές ήπιας απελευθέρωσης στο κεφάλι, τον κορμό, τη λεκάνη ή τα άκρα. Ετσι απελευθερώνονται οι εντάσεις και το σώμα  επιστρέφει σε μια πιο ισορροπημένη, πιο φυσιολογική κατάσταση. Απαλές απελευθερώσεις στο σώμα ενός νεογέννητου ή μεγαλύτερου παιδιού μπορούν συχνά να ανακουφίσουν δυσφορίες που διαφορετικά θα μπορούσαν να αποδοθούν σε άλλα αίτια.

Μερικά μωρά ή παιδιά χρειάζονται λίγες μόλις συνεδρίες για να επιλύσουν ένα πρόβλημα, άλλα μπορούν να ωφεληθούν από οστεοπαθητική υποστήριξη και θεραπεία για καιρό. Δεδομένου ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ο αριθμός και η συχνότητα των συνεδριών εξαρτώνται από τις ανάγκες του παιδιού.

Όλοι οι οστεοπαθητικοί μπορούν να εργαστούν με παιδιά, αλλά μερικοί έχουν πιο εκτεταμένη κλινική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση για να εργαστούν με τα νεογέννητα, τα νήπια και τα παιδιά που μπορεί να έχουν δύσκολα και μακροχρόνια προβλήματα που απαιτούν ειδική ικανότητα και  γνώση.

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν οστεοπαθητικοί θεραπεύουν μόνο πόνους στη μέση , τον αυχένα, ή διαστρέμματα και τραυματισμούς άκρων, ωστόσο η χρησιμότητα της οστεοπαθητικής είναι μεγάλη για πολλά περισσότερα ζητήματα υγείας :)